vrijdag 6 maart 2009

Van Gogh en de kleuren van de nacht.

Een aanrader: de tentoonstelling "Van Gogh en de kleuren van de nacht" die momenteel loopt in het Van Goghmuseum in Amsterdam.

De nacht heeft in de loop der geschiedenis op heel wat kunstenaars een mysterieuze fascinatie uitgeoefend: zo waren de sterren voor Van Gogh een rustpunt in het jachtige leven van alledag en een teken van hoop op een betere toekomst. Op de tentoonstelling komen ook Van Goghs inspiratiebronnen, zowel schilders als schrijvers, ruim aan bod: je kan er ook werken bewonderen van Rembrandt, de school van Barbizon (de voorlopers van de impressionisten) maar er liggen ook eerste drukken van Victor Hugo, Balzac en Guy de Maupassant die Van Gogh in zijn bezit zou gehad hebben. Kortom, een heel intelligent opgebouwde tentoonstelling die duidelijk aantoont dat je het niet van touchscreens en andere multimediale snufjes moet hebben om het publiek te boeien. Wel best vertrekken voor de openingstijd van het museum, want de wachtrijen kunnen lang oplopen (tot een half uur in mijn geval)!

PS Wie na deze tentoonstelling nog niet genoeg heeft van het thema nacht, moet zeker de nachtwacht van Rembrandt eens gaan bekijken in het ertegenover gelegen Rijksmuseum!

1 opmerking:

  1. Hi Rusalka,

    Ik vindt het een heel mooi blog mooie berichten O, Ik hou ook nog van Vincent Van Gogh schilderijen.

    Birgitte En Liam

    BeantwoordenVerwijderen