zondag 15 maart 2009

Ontroering en vervoering in het Concertgebouw van Amsterdam

Op 28 februari had ik de unieke gelegenheid om een bezoekje te brengen aan het Concertgebouw van Amsterdam, het nec plus ultra van de meeste muziekliefhebbers omwille van zijn unieke akoestiek.

Het concertgebouw heeft historisch gezien een unieke band met de Mahler-symfonieën, maar die avond stond laatromantiek centraal met het 50 minuten durende vioolconcerto van Edward Elgar en de zevende symfonie van Dvorak. Ook qua uitvoerders waren we uitzonderlijk verwend: De Russisch-Amerikaanse dirigent Yakov Kreizberg is in de jaren '70 nog in de leer geweest bij Leonard Bernstein en Ozawa, en dat was eraan te zien. Ik heb zelden een dirigent geweten die zijn orkest tot zo'n ongekende hoogtes van lyrische vervoering kon opzwepen. Hij vond evenwel zijn evenknie in een landgenoot, solo-violist Alexander Sitkovetsky.

Het vioolconcerto van Elgar, destijds geschreven als een cadeautje aan de legendarische vioolvirtuoos Fritz Kreisler, eist echt het uiterste van iedere violist, en dit zowel fysiek, technisch als virtuoos. Sitkovetsky was echter duidelijk de man voor het stuk: Uiteraard is en blijft het een live optreden, maar ik heb dit aartsmoeilijke concerto zelden briljanter horen opvoeren.

Dvorak mocht met zijn zevend symfonie meteen op veel bijval rekenen in Engeland, waar zijn Stabat Mater-compositie een paar jaar eerder sterk in de smaak was gevallen. Door zijn ingenieuze spel met de ritmiek raken de twee thema's in het eerste deel op harmonieuze wijze vervlochten, waarbij de dramatiek onderstreept wordt door de koperblazers. In het tweede deel bleef mij vooral de minutenlang durende grote finale bij: de toeschouwer heeft als het ware het gevoel meegesleept te worden in een grote Tsjechische volksdans.

Wat mij ook in de aangename zin verrast heeft, waren de introfilmpjes die een uur voor de start van het concert doorlopend te bekijken waren op grote televisieschermen in de foyer en waar de dirigent en violist toelichting gaven bij het programma.

Wilt u meer info over dit concert en verder geplande uitvoeringen, dan kan u ook steeds terecht op de site www.orkest.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten